Vogels en Vriendschap

uw Vogelvereniging in de regio Rotterdam en omstreken

Maandbrief December 2021 deel 2


Tentoonstelling 2021 Vogels en Vriendschap

De voorbereiding van deze show ging niet zonder slag of stoot, Covid liet ons gelukkig een beetje met rust. We konden in de voorbereiding en toen kwam het grote wachten op alle inschrijfformulieren. Ik had zelf het idee wat meer vogels in te sturen, ik was namelijk bang dat ik maar 1 show zou kunnen draaien, wat resulteerde in 53 vogels voor de show.

We hadden het met onze vereniging geflikt we hadden 432 vogels op papier. Mooi verdeeld over 3 groepen van rond de 145 vogels. Wat toen ook bleek was dat als we op tijd de catalogus klaar wilde hebben we eigenlijk een keurmeester te kort kwamen.

                     

Gelukkig heeft Koos dat snel geregeld en een extra keurmeester kunnen vastleggen. De grote keurdag was op vrijdag 5 november en we hadden gevraagd aan alle keurmeesters om op tijd aanwezig te zijn zodat we op tijd konden beginnen. Na een vlammend welkom van onze voorzitter Arthur mocht ik de dag verder begeleiden. Arthur zorgde er wel voor dat de keurmeesters niet om kwamen van de dorst of honger.

 

De keuring verliep op zich best goed, hoge punten bij de postuur waar onze gastinzender Aad Tholenaar met de hoogste kanarie ging schuiven met een prachtige groene Fiorino Postuurkanarie op de voet gevolgd door Jos de Rover met een Border, Marcel Tholenaar met een Irish fancy en Aad Twigt met een Gloster.

                                                                

De keurmeester van dienst Aad van Niel en Ruud Bakker hadden hun handen er vol aan.

                          

De kleurkanarie mannen waren dit jaar wat minder vertegenwoordigd wat resulteerde in 49 kleurkanaries. De zeer onverwachte winnaar in de vorm van Henrique Morazzo, met een Agaat Opaal Geel Mozaïek.  Domien Sprenkels had een bijzitter Robin van Maanen en deze hadden een gezellige en leerzame dag samen.

 

De tropische vogels waren ook met 3, 2 keurmesters Peter Dullaard en Karelke Paantjes bij Peter was ook een bijzitter Marcel Ponte dus voor Peter zijn specialiteit zebravinken waar Marcel Tholenaar met de beste vogel ging schuiven. Karel was overdonderd van een geschilderde Astrilde die zo rustig was dat het wel leek of deze opgezet was. De vogel was prima van kleur en tekening en zoals eerder vermeld fantastisch gebracht en deze vogel werd ook de winnaar van het Bondskruis de Mooiste vogel van de show. Dit was een grote verrassing voor Arthur die weer begonnen was met deze vogels en blij verrast was met deze prijs.      
Bij de kromsnavels hadden we een groep van 57 standaard grasparkieten deze hoeveelheid vogels ben ik in het gehele keurseizoen niet tegen gekomen op de diverse shows de kwaliteit van deze vogels was zeer hoog en bracht veel hersen brekers bij de keurmeester van dienst Louis Perdon.Na veel wikken en wegen kwam als beste vogel een Ino groen (lutino) van Martin van Geel boven en als tweed e een grijs bonte van Aad Bresser.
             

Bij de overige parkieten waren twee grote groepen 1 met Catharinaparkiten en 1 met Agaporniden en Lori’s in beide groepen zaten fraaie vogels en de beste catharina werd een ino turquoise (creme ino ) van Arie Vortman  en de beste overige vogel was een grijsgroen schubben Lori van Alex de Graaf.

Laatst genoemde werd ook Algemeen kampioen Kromsnavels deze vogels zijn gekeurd door Ad de Jong.


(van de redactie, toen Ad en Arie op toneel zijn geroepen, was Aad Twigt al onderweg naar Friesland)

De klassementsprijzen gingen naar 1ste Ad Tholenaar, 2e Arie Vortman en          3e Aad Twigt.

 

We hebben met alle leden en gastleden en gastinzenders een zeer fraaie show neer gezet, met een fraai aantal vogels welke ingebracht zijn. Als je dan na gaat dat dit alweer de tweede show was in ons derde jaar als het vernieuwde Vogels en Vriendschap.

We willen ook iedereen bedanken die meegewerkt hebben aan de show welke we met z´n allen hebben neergezet.

We zien iedereen weer graag terug in 2022 met hopelijk nog meer vogels. Ik heb al diverse toezeggingen van leden van andere verenigingen om mee te doen met de show.

Dus tot volgend jaar.                                                                                        Alex de Graaf

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------              

                        

 

                      

                                 25 jaar lid van de bond NBvV Artur Keizer